האם שם המתחם באמת כל-כך חשוב? והאם Long URLs, שכוללים את מילות המפתח של הפוסט, אכן מועילות לדירוג שלכם ב-Google? ומה עם כתובות URL בעברית? אחת ולתמיד: תשובות.
בפברואר האחרון פרסם ג'ון דבורק ב-PC Magazine טור שכותרתוSEO Fiascoes: The Trouble with Search Engine Optimization. טור מעצבן למדי ובעיקר מפתיע ומאכזב בבורות שחשף. דבורק טוען בטור הזה שקידום אתרים הוא רפואת אליל שלא עוזרת ואפילו מזיקה.
כצפוי, הטור זכה לפופולריות עצומה, להרבה תגובות כועסות וגם לא מעט לינקים. כולל לינק אחד מאהרון וול שכתב וקישר מהבלוג של SEO Book (כמובן, עם תגית nofollow, משהו שלא כולם טורחים או יודעים להוסיף). כך שאם חושבים על זה – אולי דבורק לא עד כדי כך בור בענייני SEO. הטור שלו נראה כמו Link Bait די מוצלח (ותקראו שוב, בעיון, את כותרת הטור…).
בכל אופן, אחת מהטענות המרכזיות בטור הזה ראויה בכל זאת לבדיקה: מילות מפתח ב-URL לא שוות כלום.
מה קרה לבלוג של דבורק
דבורק מדגים עם עצה שקיבל ויישם בבלוג שלו: במקום להשתמש בכתובות סטנדרטיות לפוסטים הוא עבר ל-Long URLs. כלומר, במקום כתובות כאלה
http://www.dvorak.org/blog/?p=3100
הוא עבר להשתמש בכתובות כאלה
http://www.dvorak.org/blog/2005/10/20/hollywood-unions-want-cut-of-itunes-pie
התוצאה: הבלוג שלו איבד בבת אחת 25 אחוזים מהתנועה שלו ונדרשו חודשים עד שהחזיר אותה לעצמו.
לפני שנגיע לדיבורים כלליים יותר על שימוש במילות מפתח ב-URL, ישנן שתי שאלות מתבקשות למקרה שדבורק מתאר: האם השינוי היה רטרואטיבי גם לפוסטים קיימים, ואם כן – האם נוצרו הפניות קבועות תקינות (301 redirect) מכתובות הישנות לחדשות?
אם השינוי היה רטרואקטיבי וללא הפניות, או שההפניות לא עבדו, אז ברור מדוע הבלוג איבד גובה: אלפי פוסטים החזירו הודעות שגיאה ואז נזרקו בהדרגה מהאינדקס. דבורק מדבר בפירוש על ירידה מיידית במספר הדפים הנצפים (pageviews) ולא מתייחס למספר המבקרים (visitors), דפוס שבהחלט מתיישב עם האפשרות הזו.
חוץ מזה, לבצע שינוי רטרואקטיבי שכופה על Google ועל הגולש לעבור Redirect בדרך לחלק גדול מדפי האתר – האם זה נשמע לכם כמו משהו שכדאי לעשות?
בעד ונגד Long URLs
אז האם מילות מפתח ב-Domain וב-URL מועילות? ובכן, אין ספק שיש בהן תועלת מסוימת. חלקה, נובע מהעובדה הפשוטה שכאשר מישהו מקשר אליכם ומשתמש ב-URL כטקסט-עוגן (Anchor), הקישור עדיין יכלול את מילות המפתח. נדגים עם כתובת הפוסט של אהרון וול שהזכרנו קודם:
http://www.seobook.com/john-dvorak–seo
רק שימו לב שכותרת הפוסט הנ"ל היא: "John Dvorak – a Good Example of Why Many Media Companies Deserve to go Bankrupt". במילים אחרות: אם אתם מקפידים להשתמש בכותרות קצרות ו/או עורכים את ה-slug כמו אהרון וול, אז השימוש במילות מפתח בכתובות הדפים שלכם כנראה יועיל (קצת), בלי ליצור בעיות מיוחדות.
יתרון נוסף: מילות המפתח ב-URL יודגשו בדפי התוצאות של Google, מה שעשוי לשפר את ה-CTR שלכם (שיעור הקליקים).
לעומת זאת, Long URL קלאסי שבו כותרת הדף מועתקת אוטומטית לתוך ה-URL עלול לגרום לעיתים יותר נזק מתועלת, במיוחד בעברית. גם בגלל ש-Google מעדיף כתובות קצרות וגם בגלל בעיות הקידוד שעלולות להיווצר כאשר כתובת שכוללת מילים בעברית עוברת ממקום למקום.
ובסופו של דבר, עם כל הכבוד – ה-URL הוא רק מרכיב אחד של הדף ולא החשוב ביותר.
מה אומרים על הנושא מומחי SEO
זו גם המסקנה שאפשר להגיע אליה מהתוצאות בפרוייקט ה-Search Ranking Factors V2 של SEOMoz, שבו 40 מומחי SEO נדרשו לדרג את החשיבות של פרמטרים שונים בהשפעה על דירוגי האתר.
הפרמטרים של הימצאות מילות מפתח בכתובת הדף (Keywords in URL) ובשם המתחם (Keywords in Domain name), דורגו כחשובים פחות משימוש במילות מפתח בכותרות דף (Title tags), בגוף הטקסט ובכותרת הראשית (H1).
זה, כמובן, לפני שהזכרנו עניינים פעוטים כמו כמות ואיכות של קישורים נכנסים, קישורים יוצאים, גיל הדומיין והאתר, זמינות, ביצועים וכו'.
ומה באמת לגבי עברית?
בזמן האחרון זוכים לפופולריות גדולה שמות מתחם בעברית כמו com.לפסיכיטר.www, ורווח יותר ויותר השימוש בעברית ב-URLs, למשל: www.pro.co.il/יצאת-צדיק.asp.
בשתי הדוגמאות האמורות, נראה כאילו השימוש במילות המפתח ב-URL עובד: האתר לפסיכיאטר.קום מדורג אמנם במקום ה-20 עבור המילה "פסיכיאטר", אבל לפניו נמצאים אתרים ששמות המתחם שלהם הם פסיכיאטר, ופסיכיאטר, הפסיכיאטר. 6 מבין 16 התוצאות האחרות, כוללות את המילה פסיכיאטר בכתובת דף (אגב, 19 מתוך ה-20 כוללות את המילה ואת הטיותיה ב-Title tag שלהן…).
הדף של יצאת צדיק באתר המקצוענים, שהוא חדש יחסית (אך לא חדש מאד) ובעל ספירת לינקים נמוכה, מדורג כרגע 6-9 עבור הביטוי "יצאת צדיק".
אבל לפני שממהרים להסיק מסקנות, כדאי להביא בחשבון:
- על הדירוג משפיעים גם איכות הלינקים שמקשרים לכל אחד מהנ"ל, קצב ההופעה של לינקים חדשים, והכוח של האתרים שמאחוריהם (ספירת לינקים כוללת, מספר דפים באינדקס, גיל וכו'). נתונים שקשה לראות בעין עירומה.
- השימוש בשמות דומיין בעברית ובכתובות דף עם מילות המפתח, בדרך-כלל מעיד על מודעות של מקים האתר לשיקולי SEO. אם בודקים את האתרים בשתי הדוגמאות רואים שנעשתה בהם עבודת קידום נוספת מעבר לשימוש בעברית ב-URL.
אחרי שבדקתי דוגמאות רבות כאלו אני יכול לומר את הדברים הבאים:
א. מילים עבריות ב-URL/Domain משפיעות, ונכון לעכשיו (!) ההשפעה גדולה יותר מאשר באנגלית. אני מהמר שזה ישתנה.
ב. יש הרבה מקרים בהם דפים שכוללים את מילות המפתח בכתובת שלהם מדורגים הרבה פחות טוב מדפים באותו אתר שאין להם את מילות המפתח אבל יש להם תוכן, כותרת טובה, תמונות, לינקים יוצאים איכותיים וכו'. הדוגמא הקלאסית: דפי תגיות.
אני חושב שיהיה מדוייק לומר ש-Google הרבה יותר נדיב בענייני כתובות, כותרות ועוד – גם בהענקת ערך וגם בהעלמת עין – כאשר הוא מייחס חשיבות לתוכן שתחתן. ראיתי מקרים בהם דף מאתר לא חזק, דורג במקום הראשון בחיפוש של ביטוי מסויים, למרות שהביטוי לא הופיע בכתובת, בכותרת הדף או אפילו בכותרות הפנימיות (h1-h3) אלא רק בגוף הטקסט. התוכן הוא המלך, כבר אמרנו?
כיון שמדובר בוורדפרס, אז לינקים של ?p=123 ממשיכים לעבוד ואפילו ללא הפניה, אז כל ההנחה נופלת.
לגבי אורך ויופי הURLים אצלי בבלוג – אני עורך אחד-אחד את כל הסלאגים לפני שאני מפרסם, ולמעשה לפי עצה שקיבלתי פעם (לאזוכראיפה) אני מרשה לעצמי להתחכם בכותרת העברית של הפוסט אבל בסלאג באנגלית אני מתאר על מה הפוסט באמת (אני מקווה שזה גם עוזר במשהו).
מדוע ולמה הגראבטר שלי לא מופיע? זה כבר הבלוג השני ברציפות שלא מציגים את הדמותג שלי, וזה דופק לי את ה reputation management. אני מוחה!
אני מומחה קטן מאד לוורדפרס (בשביל זה יש את טל), אבל בשביל להקליד כתובת אחת ולקבל כתובת אחרת אתה צריך הפניה (או URL Rewriting, משהו שוורדפרס לא עושה לבד). מהתיאור של דבורק די ברור שמשהו בהפניות לא עבד כמו שצריך. בוא נגיד ככה, אם הפרמלינק שלו לפני השינוי לא היה
%post_id%
אלא
/blog/%post_id%
(כלומר, הבלוג לא באמת הותקן בתיקייה /blog) האם ההפניה הייתה אמורה לעבוד?
לגבי הגראווטר – אם שני חברים שלך אומרים לך שהגראווטר שלך שיכור…
בעית הגראווטר נפתרה. בחרתי לציין שהתמונית שלי מדורגת X נגד ילדים ואצלך הבלוג כנראה מכוון להראות רק תמונות לא גסות 🙂
לגבי וורדפרס, יש אפשרות לבקש ממנו להציג כתובות "קבועות" יענו משהו שנראה ללא סימני שאלה בעזרת שכתוב URL, אבל סימנשאלה-P-שווה-מספר תמיד ממשיך לעבוד. משמע דבוז'אק מדבר שטויות (כרגיל). כנראה יש להם בצ'כיה מספיק חכמים אז את הברברנים הם מייצאים לחו"ל בתור סחורה סוג ב' 🙂