אחד הדברים היפים באינטרנט הוא שאתה יכול להיות מי שאתה רוצה. כל אחד יכול להיות מומחה למדיה חברתית, למשל. או לפחות להציג את עצמו ככזה. זו הסיבה לאינפלציה של יועצים וחברות שעוסקים בתחום, שרבים מהם – כך רצה המקרה – הם גם מומחי טוויטר.
שיווק במדיה חברתית (SMO/SMM) הוא לא רעיון מופרך בעיקרו, להפך. אבל ה-Hype סביב התחום בארץ, בדומה לקדחת הסטארט-אפים של 1999, מושך הרבה שרלטנים שחושבים שהם רואים הזדמנות לעשות כסף קל – כי מה יותר פשוט מאשר ליצור משתמשים פיקטיביים, לאסוף חברים ולפמפם מסרים שיווקיים לכל עבר. יש, כמובן, בעיה קטנה במודל הזה: זהו לא שיווק במדיה חברתית. זה ספאם.
קל מאד לשכנע אנשים שלא מבינים מדוע טוויטר, למשל, הוא הגביע הקדוש של השיווק. הרי לכל משתמש טוויטר יש עוקבים (Followers), שמפרסמים את הטוויטים שלו מחדש (Retweet) לעוקבים שלהם, וחוזר חלילה. "עוד חמישה ועוד חמישה" כמו שאמר הסרטון של אובאמה – ומי שלא עסק מעולם בתחום, עלול להאמין שכל העסק הוא באמת "ויראלי" ושההתפשטות של מסר שיווקי בתוך מדיום חברתי היא אקספוננציאלית (היא לא – היא פונקציה מתכנסת). לא נורא, ב-99' היו אנשים ששילמו כסף על רעיונות מופרכים יותר.
זה לא שאי אפשר לשווק בטוויטר. אפשר, רק שבדרך-כלל לא כדאי, וכשכן כדאי אז מאד כדאי שתדע מה אתה עושה. טוויטר הוא כלי נהדר בשביל קבוצת חברים שנוהגת להיפגש לבילויים ספונטניים. הוא כלי יעיל לסלבס – בין שמדובר באשטון קוצ'ר או בבלוגר-על דוגמת דארן רוז – שיש להם קהל מעריצים שממתין למוצא פיהם. אפשר להשתמש בו ככלי עזר ל-Networking, כאמצעי לחיזוק קשר עם לקוח, לעידוד תנועת גולשים חוזרים לאתר, ועוד כהנה וכהנה שימושים שרווח אפשרי בצדם – אבל נכון לעכשיו, ככלי עצמאי, טוויטר הוא אפיק שיווק עם ROI (החזר השקעה) די מפוקפק.
מקרה המבחן היחיד שבו טוויטר נתגלה ככלי הטוב ביותר למשימה הם אירועי הבחירות באיראן, אבל זו לא חוכמה – המשטר חסם את כל השאר. מזל שלא הצליחו לחסום גם את טוויטר, כי אז היו מוכרים לנו היום שיווק באמצעות יוני דואר.
ובאותו נושא:
How much is too much in Social Marketing (ב-Site Referance).
אז יש לך מיליון עוקבים בטוויטר. עדי אבנית, Dotmad.net.
The Million followers Fallacy. כנ"ל, באנגלית, אצל כפיר פראבדה.
הודעה לסופרי הראשים: הכמות היא לא העיקר. גל מור, חורים ברשת.
עזבו עוקבים איפה הערך. יצחק וולקוביץ', TechVibe.
האם טוויטר היה יכול להציל את דודו טופז? יוסי תגורי וליאור צורף, שידורי הניסיון. (הבלוג ירד מהרשת)
היי שוקי פוסט נהדר. לי באופן אישי לא ברור כמה אפקטיבי טוויטר (בארץ) ככלי לשווק ופרסום. טוויטר הוא כלי נחמד להפצת מסרים קבלת לינקים NOFOLLOW אולי כמה לידים אבל לא יותר מזה. מה שכן נחמד זה החיבור בין כול הרשתות החברתיות.
לגבי הבועה אני מאמין שאנחנו בדרך לעוד אחת 🙂