אין דבר תפל כטעמו של פיתוי שעמדת בו

הגיבור הוא זה שכובש את יצרו. החכם, לומד לתעל את יצריהם של אחרים כדי ליצר תועלת הדדית. ב-Link Baiting העיקר הוא להבין שאתה מתעסק עם בני-אדם.

1
נתחיל בזה: נתק, האתר החדש של יהונתן קלינגר ושות', הוא הברקה. הוא מאפשר לכל מי שרוצה בכך לשגר פקס בניסוח משפטי מדויק ומכוון היטב לספק תקשורת אליו הוא מחובר, ולדרוש ניתוק מיידי. וזה מבריק, כי אין מצב שלא תקליקו על הלינק, פשוט אין מצב.

עוד לא ניסיתי את השירות, אבל אני סומך על יהונתן וחבריו שידאגו שהעסק יעבוד, ובכל מקרה – אם תבדקו תגלו שמרגע שעלה לאוויר באמצע השבוע שעבר, האתר הזה משך מספר שערורייתי של לינקים איכותיים, מבלוגים ואתרי חדשות, וזה בעצם החלק שמעניין אותי לדבר עליו בפוסט הזה.

2
על הציטוט שבכותרת אחראי, כמדומני, סופר המדע הבדיוני רוברט היינלין. הייתי יכול להשתמש בציטוט בתוך הפוסט במקום בכותרת, שיכולה הייתה – למשל – לכלול את הביטוי "Linkbait". אבל למה בעצם? פוסטים קודמים בבלוג כבר ממלאים את התפקיד הזה.

כמובן, קל לבצע הפרדה בין כותרת הפוסט (H2) לבין כותרת-הדף (Title tag), להתאים את הראשונה לגולש ואת האחרונה לגוגל. מצד שני, לדבר בשני קולות לעיתים קרובות כרוך בסיכון מסוים, לפחות. לכן, כברירת מחדל, אני מעדיף לנסח כותרת שתתאים גם לגולש וגם לגוגל, ואם אני ממש נאלץ לבחור אז אלך על האפשרות הראשונה.

3
זה הדבר שהכי חשוב להבין כשרוצים להשליך פתיונות לים הקישורים: הגולש, לא מנוע החיפוש, צריך לעמוד לנגד עיניכם. איתן יריב, במאמר השגת קישורים איכותיים, מציג זאת כך כשהוא מסביר מהו Link bait (ההדגשות שלי):

…בניית ערך ממשי הגורם לכך שירצו לקשר לדף האינטרנט באופן טבעי ולהמליץ. כגון מתן תשובות לשאלות חינם, אפשרות שימוש בכלי שימושי ובלעדי. מתן כלים שימושיים לשימוש אתרים אחרים המספקים קישור חוזר לאתרכם, מענה על צורך אשר מספק תוצאה ברורה וחיובית, מתן עדכונים בלעדיים בתחום נישה הממצב אתכם כבעלי סמכות בתחומכם, שיווק הפצת עדכונים אלו באתרים בתחומכם ועוד.

על היחסים המורכבים שבין הרצון לצורך נכתב כבר הרבה. בהקשר הצר שלנו אפשר לצמצם ולומר ש-Link bait מוצלח מניע אנשים בשתי צורות: כמו קנייה אימפולסיבית, הוא מנגן על דחפים – אי אפשר שלא להיכנס, קשה שלא לקשר; מצד שני הוא באמת מספק תמורה, נותן משהו מוחשי, וכך מצדיק את מתן הקישור גם אם לגולש היה זמן לחשוב ולהחליט שהוא רוצה לקשר, כי "מגיע לזה לינק".

4
אנשים אוהבים פיתויים. הם אוהבים לעמוד בהם ועוד יותר אוהבים להיכנע להם – בעיקר כשהמחיר לא גדול מדי. Link bait מוצלח, כמו יצירה מוזיקלית מוצלחת, קשור ליצירה ופריקה של מתח. אם אנשים חשים שהם חייבים להאזין עד סוף השורה, יש סיכוי טוב שירצו לספר על השיר החדש לחברים שלהם. זוהי הנעה. זה סוג ההנעה שיוצר שיווק מפה-לאוזן, שהוא הקצפת של כל עבודת שיווק מוצלחת.

5

ישנן כל מיני דרכים ליצור באזז ולקבל קישורים אימפולסיביים. אפשר להצחיק, להרגיז, לגרות, לחלק מתנות, להכריז על תחרות נושאת פרסים, לחטוף איום פומבי בתביעה וכו'. ישנן גם דרכים פשוטות ושמרניות יותר לקבל הרבה קישורים  טבעיים, שדורשות בעיקר שילוב בין ידע מקצועי ותחת: לתת ריכוז מרשים של מקורות מידע בנושא פופולרי, לפתח אפליקציה או שירות חינמי, לפרסם ממצאים של מחקר אקדמי או תחקיר עיתונאי או ניסוי מדעי וכו'.

כמובן, כדי להיות מסוגל לעורר באנשים עניין, להניע אותם רגשית, לזכות באמון ובפירגון, עליך להיות בעל הבנה מינימלית בבני-אדם, ויש אנשים שמוכשרים לזה יותר מאחרים. לדוגמא, עיתונאי שיודע לייצר סקופים יהיה לעיתים קרובות מקושר במקומות הנכונים, אבל מעל לכל עליו לדעת לזהות סקופ כשהוא נתקל בו – וזה סקופ רק אם אנשים אחרים חושבים שזה מעניין. אבל מלבד כישרון, מקוריות ורגישות, שלעולם אין די מהם, בסך-הכל מדובר באומנות נרכשת.

שם המשחק הוא ניסוי וטעייה. קשה לצפות מראש מה תעלה החכה, אבל אם משליכים אותה למים שוב ושוב ומחליפים מדי פעם את סוג הפתיונות, בסופו של דבר חוזרים עם הרבה דגים הביתה.

6
אם SEO הוא קצת כמו האקינג, אז Link Baiting  הוא סוג של הנדסה חברתית (Social Engineering). כפי שיודע כל האקר מנוסה, בני אדם הרבה יותר קלים למניפולציה מאשר שרתים וקוד תכנותי. רק שימו לב שאתם עצמכם לא מתפתים לעשות דברים שלא הייתם רוצים שיעשו לכם. זה דווקא פיתוי שכדאי לעמוד בו.

5 תגובות בנושא “אין דבר תפל כטעמו של פיתוי שעמדת בו

  1. דן

    כרגיל,תענוג לקרוא 🙂
    אם כבר הזכרת את היינלין,אם קראתי רק את עריצה היא הלבנה,מה אני מפספס ?

  2. shooky מאת

    מפספס קודם כל את "השליטים" (The Puppet Masters) שהוא ספר שכונן ז'אנר שלם.
    עוד ספרים חשובים שתורגמו לעברית הם מנהרה בשחקים, גר בארץ נוכריה, מספר החיה 666 ולוחמי החלל.

  3. askpavel

    פוסט מעולה שוקי וכל הכבוד ליהונתן על הזיהוי של הצורך ומתן פתרון איכותי.
    אהבתי את החשיבה ה-SEOית ביצירת הדפים של החברות וטרגוט בביטויי ניתוק נפוצים כמו "איך להתנתק מפלאפון". למעשה העמודים הפנימיים האלו עשויים למשוך בעצמם הרבה קישורים טבעיים בביטויים אלו כאשר ימליצו עליהם.
     
     

  4. askpavel

    בקריאה ומחשבה נוספת, אני לא בטוח אם הבנתי נכון – אתה בעצם טוען שהאתר הזה הוא linkbait במובן המסורתי של עולם השיווק באינטרנט? כלומר הוא הוקם על מנת למשוך כמה שיותר קישורים כחלק מקמפיין שיווקי? כי אני מניח שמטבע הדברים כל אתר חדש וייחודי שיענה על צורך ויצור גירוי יהיה linkbait לפי ההגדרה הזו.
    אגב, מבחינת SEO יצא לי לחשוב על זה קצת והייתי רוצה להוסיף לתגובה הקודמת שלי. חשבתי על אפשרות שבה היו יכולים לעשות את זה אפילו חכם יותר אילו היו בוחרים דומיין שנשמע כמו "ניתוק" במקום "נתק" (לדוגמא: nitook.co.il). ככה היא יוצא שכל הקישורים הטבעיים שהיו מקבלים היו עם האנקור "ניתוק", מה שהיה מחזק אותם על ביטויי זנב ארוך של המילה הזו (כגון: "ניתוק מפלאפון", "ניתוק מהוט" וכו'…).
     

  5. shooky מאת

    אתה לא חייב לדעת מהו Linkbait או להגדיר אותו ככזה כדי שהוא ימשוך הרבה לינקים. ה"bait" אמנם מרמז על כוונה, אבל כשעיתונאי מפרסם סקופ באתר חדשות ומקבל מאות לינקים זה לא חשוב איך תקרא לזה – התופעה היא אותה תופעה.

    אני חושב שאף אחד ממקימי "נתק" לא שולט מספיק ב-SEO כי יש עוד הרבה דברים שיכלו לעשות. בכל אופן, לעניין הדוגמא הספציפית שהבאת – גם אם נתעלם מהיתרונות המיתוגיים של השם "נתק" (המשקל הדומה ל"בזק" והריפרור ל"נזק" למשל), יש יתרון לשם הזה מבחינת היכולת של גוגל לזהות את הקשר עם מילים וביטויים כמו לנתק, להתנתק, התנתקות וכו' (שים לב לצורות כפי שגוגל מציג אותן בכלי ה-keywords של WMT). "ניתוק" ו"ניתוקים" הם ביטויים שיכול להיות להם קונטקסט שונה לגמרי, ולכן גם אם שכיחות החיפוש שלהם גדולה יותר ונראה כאילו יש להם יותר זנב ארוך, לא בטוח שהם ישלחו תנועה רלוונטית יותר.

    אני הייתי הולך בדרך אחרת: מכיוון שברור שלאתר כזה אין בעיה למשוך לינקים במספר גדול, הייתי משכפל את הדפים הבסיסיים של האתר (לפי ספק תקשורת) ויוצר סוללה של דפי נחיתה שיכללו אותם טפסים אבל יטווחו ביטויים רלוונטיים שונים. מעבר לזה, הייתי מוסיף לאתר בלוג ומזמין את הגולשים לשלוח סיפורי הצלחה, מכתבי תודה, ולספר סיפורים על התעללויות שעברו לפני שגילו את "נתק". תכנים כאלה כבר יכללו בתוכם את כל הביטויים הרלוונטיים וההטיות שלהם, ואפשר לשלוף ולהציג כותרות ותקצירים שלהם בדפי הנחיתה – זה גם יוסיף דינמיות וגם ישמש כ-testimonials שיגדילו את ההמרה, יאריך את זמן השהיה וייצור אספקה שוטפת של סיפורים שאפשר לעשות להם פולואפ במדורי טכנולוגיה וצרכנות.

השאר תגובה