אם חיפשתם ריכוז של כל סקרי בחירות 2015 (שחלקם נערכו ב-2014) הגעתם (כמעט) למקום הנכון – עוד קליק אחד.
נתחיל מהסוף –
תוצאות סקרי בחירות אחרונים (הארץ)
מעקב סקרים 2015 (הפלוג)
ריכוז וניתוח סקרי בחירות (סקר רע)
מאגר סקרי בחירות (נחמיה גרשוני) מינואר 2014.
"הסוף" הוא רשימת הפניות למקורות שבהם באמת אפשר למצוא את המידע, במקרה זה – דפים באתרים שונים, שמספקים ריכוז של כל הנתונים מסקרי הבחירות האחרונים ו/או שקלול וניתוח שלהם, הצגה בגרפים וכדומה.
ולמה הסוף בהתחלה? כי קרוב לוודאי שרוב הגולשים שיגיעו לפוסט הזה מגוגל בזמן הקרוב (בעיקר אלו שיגיעו בעשרת הימים שעד סיום שנת 2014) יהיו אנשים שחיפשו ביטויים שכוללים את המילים "סקרים" ו"2014".
הבחירות הקרובות יתקיימו במרץ 2015, אבל אפשר להניח שרבים יטעו ויחפשו ביטויים כמו "סקרים 2014" או "סקרים בחירות 2014" וכדומה. מכיוון שהבלוג הזה לא עוסק בבחירות ובפוליטיקה (על כל פנים, זה לא הנושא העיקרי שלו), אין לי באמת מה לעשות עם התנועה הזו שתגיע לכאן (לפחות לא כרגע) ולכן הדבר הנכון לעשות – המינימום המתחייב – הוא להפנות אותה למקורות מתאימים.
בימים כתיקונם לא הייתי טורח, וכשנושא לא בכלל קשור לנושא האתר שלכם אז תרגילים כאלה עלולים להזיק יותר מלהועיל. אפשר לטעון שזה סוג של "סקס, סקס, סקס" (טקסטים שאנשים היו מוסיפים לאתרים שלהם בתקווה להופיע בחיפושים פופולריים. כך נראה SEO בשנות התשעים…).
מצד שני, סקרים וניתוחים סטטיסטיים הם לא בלתי-קשורים לקידום אתרים ולשיווק באינטרנט, וזו גם הזדמנות להדגים אחת מהצורות הרבות של Predictive SEO.
על רגל אחת, Predictive SEO היא האמנות של טיווח ביטויים על בסיס ניתוח וחיזוי דפוסי חיפוש.
בחלק מהמקרים PSEO הוא בעל חשיבות אסטרטגית ובאחרים יש לו תפקיד טקטי. ישנם מקרים בהם החיזוי נוגע לביטויים שמעולם לא חיפשו אותם (ולכן אין עליהם מידע בכלי מילות המפתח, למשל) ובאחרים החיזוי נוגע לשינויים בהתפלגות בטווח הארוך בין ביטויים שונים (קיימים) באותה נישה.
לפעמים ה-PSEO חוצה את גבולות החיזוי ועובר לאזור האפור של הניחוש והאינטואיציה. בכל אופן, סדרה של ניחושים מושכלים יכולה להביא אתכם להצלחות נאות. נדגים עם המקרה שלפנינו – ההנחות שלי היו כדלקמן:
- סקרי הבחירות מושכים עניין רב ונפחי החיפוש יגדלו בהתמדה עד הבחירות
- חלק גדול מהמחפשים ישתמשו בביטויים גנריים ("סקרים") בצירוף השנה בה מתקיימות הבחירות ("2015")
- שיעור מסוים של המחפשים יטעה ויחפש 2014 במקום 2015
- אתרים שמספקים מידע על סקרי בחירות 2015, לא ישתמשו ב"2014" בכותרות שלהם (לכן לא צפויה תחרות גדולה)
נסביר בשפה חופשית: חלק גדול מהמחפשים אחרי סקרי הבחירות יציינו שנה (למשל: "סקרים 2015"). אצל חלק מהמחפשים זה יקרה כבר בחיפוש הראשון; אחרים יתחילו עם ביטויים פשוטים וגנריים ("סקרים"), יחשפו למידע ממערכות בחירות קודמות, ואז ימקדו את החיפוש בתוספת של השנה. כמו בצ'קים ומסמכים אחרים, שיעור לא קטן של האנשים צפוי לטעות ולכתוב 2014 במקום 2015, בעיקר בשבועות הראשונים של השנה האזרחית החדשה.
כמובן שכל זה היה רלוונטי לבלוג הזה הרבה יותר לו פוליטיקה ובחירות היו הנושאים העיקריים שלו (כמו בפלוג של טל שניידר, ראו בקישור השני). אם כי, יכול בהחלט להיות שגם אני רוצה לנצל את השינויים המפליגים בדפוסי החיפוש במהלך מערכת הבחירות כדי למשוך קצת גולשים חדשים גם לכאן.
לו זה היה אתר שעוסק בפוליטיקה ובחירות, והייתי מציע בו ריכוז של סקרים (או כל הסקרים), כמובן שהייתי יוצר בו דפים ייעודיים עבור סקרי הבחירות של 2014 וגם של 2015. ואם כבר אז כבר – גם עבור 2017, 2018, שבאחת מהן, קרוב לוודאי, יתקיימו הבחירות הבאות (כאן אנחנו יוצאים מתוך הנחה שאכן יהיו כאלה ושסביר מאד שזה יקרה בטווח של 20-45 חודשים ממרץ 2015). איזה תוכן צריך להיות בדפים כאלה ואיזה שימוש יכול להיות להם עד 2017 או 2018 – בפוסט אחר.