ה-21 באפריל הגיע והשמיים לא נפלו. עדכון ה-Mobile של ענקית החיפוש התגלה כדרמה פחות גדולה מכפי שניסו לצייר אותו. מצד שני, זה ממש לא אומר שאפשר לוותר על משתמשי הסמארטפונים.
לא היה צריך להיות גאון גדול כדי להבין שעדכון המובייל הגדול של Google, שזכה בין השאר לכינוי "מוביילגדון", לא יחולל שינויים דרמטיים בדפי התוצאות של מנוע החיפוש.
העדכונים באלגוריתם של Google לרוב לא באמת מזעזעים את השוק ואת תוצאות החיפוש, כי מה לעשות – זה רע לביזנס.
בדרך-כלל, האתרים שניזוקים בצורה קשה מהעדכונים הם אלו שבעליהם עברו בצורה גסה על ה-Guidelines של חברת גוגל, עד שהם נחשבים בעיניה לספאמרים.
אז למה בכל זאת גוגל חוללה מהומה כזו סביב העדכון? ובכן, היא מדברת על המעבר המהיר והבלתי-נמנע למובייל ולעיצוב רספונסיבי כבר זמן מה, אך כנראה שזה לא הגיע לדרגי הניהול, כי רוב רובו של האינטרנט עדיין רחוק מלתמוך כראוי במובייל.
עכשיו ניכר שזה הגיע, לא רק למקבלי ההחלטות אלא למיליונים אחרים – כל מי שקרא חדשות או צפה במהדרות החדשות בטלוויזיה ב-21 לאפריל.
וכל זה לא, חלילה, בגלל שגוגל חרדה לעתידכם או לעתיד האינטרנט, אלא מסיבה הרבה יותר פשוטה והרבה פחות אלטרואיסטית: גוגל ממוצבת מצוין כדי למקסם רווחים מהמעבר למובייל. אתם פשוט מעכבים אותה.
עד כמה העדכון באמת משמעותי?
רוב האתרים לא הרגישו את השפעות העדכון, אבל זה לא אומר שהן לא שם. למעשה, מי שבאמת מקשיב למה שגוגל אומרת, אמור היה לדעת שרמת התמיכה ב-Mobile כבר מזמן משפיעה על דירוגי האתר שלו בכמה דרכים.
החשיבות הגדולה של תמיכה במשתמשי מובייל, קשורה לא רק ליתרון ה-SEO-י שטמון בה, אלא קודם כל ליכולת להעניק חוויית גלישה טובה יותר למי שנכנס לאתר מהסלולרי שלו. כי אם יש, למשל, קבוצת אנשים מסוימת שמעדיפה לבצע עיסקאות באתר שלנו ישירות מהסמארטפון – חבל לעמוד בדרכה.
ראו למשל מה קרה לתנועת משתמשי הסמארטפונים שמגיעה מ-Google באתר שעבר לעיצוב רספונסיבי חודשים לפני העדכון של ה-21 לאפריל:
המספרים לא תמיד מובהקים עד כדי כך, וכשרוצים לקבל תמונה מדויקת יותר של השינוי, כדאי לחכות ולאסוף נתונים על תקופה ארוכה – כמה חודשים ולא שבועיים (שבוע לפני ושבוע אחרי) כמו בדוגמא.
מצד שני, אם כיום אתם מקבלים תנועה מעטה יחסית מהפלטפורמות הניידות (נגיד, פחות מ-30% מסך התנועה לאתר שלכם, כי יש אתרים שאצלם זה כבר 50% ויותר) הניחו שיש סיכוי טוב שעצם ההתאמה למובייל תאפשר לכם להגיע לקהלים שלא היו קיימים עבורכם עד היום.
בעצם, יש מצב שגוגל עשתה לכם שירות טוב כשהלחיצה אתכם ודחפה אתכם לפעולה.
איך אני יודע אם אני תואם מובייל?
הדבר הראשון לעשות הוא לבדוק את האתר בכלי ה-Mobile Friendly Test של גוגל. היכנסו אליו, הזינו את כתובת דף הבית של האתר שלכם, והקליקו על Analyze.
התוצאה הרצויה של הבדיקה הזו היא ההודעה שמברכת אתכם על כך שאתם "ידידותיים למובייל":
אם קיבלתם את ההודעה האדומה שאומרת שדף הבית שלכם לא תואם מובייל, לרוב אין טעם להמשיך לבדוק. אם דף הבית שלכם קיבל ציון "עובר", עדיין כדאי לבדוק עוד כמה דפים מרכזיים באתר ולראות איפה אתם עומדים.
חשוב יותר: עד כמה ידידותיים למובייל אתם?
בניגוד למה שאפשר לחשוב בטעות, גם אם עברתם את כל הבדיקות בהצלחה זה עדיין לא אומר שהאתר שלכם מתאים לגלישה מסמארטפון ובטח לא שכיף לגלוש בו מסמארטפון.
ה-Mobile Friendly Test בסך-הכל בודק אם הקוד הבסיסי של האתר מאפשר הצגה במובייל או לא.
כדי לנסות להעריך עד כמה חווית הגלישה של משתמשי המובייל באתר טובה, Google בודק עוד כמה דברים. את הממצאים – חלקם לפחות – תוכלו לראות באמצעות שירות Google Webmaster Tools, בדו"ח Mobile Usability תחת (Search Traffic). זה נראה בערך כך:
כל אחד מסעיפי הדו"ח הוא קליקבילי, ומציע מידע מפורט לגבי הדפים באתר בהם נמצאו בעיות מהסוג הספציפי אליו הסעיף מתייחס, והפניות לקריאה נוספת על הבעיה ועל דרכי הפתרון.
לפני שאתם צוללים לתוך הדו"ח (או שולחים את בונה האתרים שלכם לעשות את זה), הביאו בחשבון שאם שדרגתם לאחרונה את את האתר לגירסה תומכת מובייל, אזי ממילא סביר שחלק גדול מההערות מתייחסות למצב שהיה קודם לשדרוג, וכבר לא רלוונטיות (יש תאריכים, שימו לב אליהם).
מאיפה מתחילים?
באתר רספונסיבי או אתר מובייל ייעודי, הדו"ח של WMT אמור להיות קצר ולהתייחס לשיעור קטן מסך הדפים באתר השלם. אם אתם או בונה האתרים שלכם עשיתם עבודה טובה, אז ההערות שתקבלו בדרך-כלל גם יהיו כאלה שלא מסובך מדי לפתור אותן.
אם האתר שלכם פשוט לא תומך במובייל, אז העיון בדו"ח מיותר – עליכם להתחיל להיערך להתאמה של האתר. אם אתם משתמשים בטכנולוגיה פתוחה (וורדפרס, דרופל, ג'ומלה וכו') ייתכן שזה יהיה פשוט – לרוב תהיה ערכת עיצוב רספונסיבית שתוכלו להשתמש בה בשינויים כאלה ואחרים.
ישנם גם מודולים ותוספים (plug-ins) שיודעים לייצר גירסת מובייל לאתר קיים, למרות שזה לרוב פתרון פחות טוב (ועדיין יותר טוב מיצירת אתר מובייל ייעודי, שזה הפתרון הכי יקר וגם הכי מסובך מבחינת ה-SEO).
בכל מקרה, גם אחרי שתתמכו במובייל – לפחות בצורה בסיסית, בתור התחלה – סביר שתקבלו מ-WMT דיווחים על "Flash Usage" אם אימבדתם באתר שלכם סרטונים, גלריות או נגני מדיה שונים.
YouTube אמנם החל בשנה האחרונה לספק קוד embed מבוסס html5, ב-iframe (שלא מובן מאליו שהוא יהיה רספונסיבי באתר שלכם – תבדקו), אבל כל מה שקרה לפני זה עדיין כלוא בעולם הפלאש.
בכלל, באתרים בינוניים-גדולים שקיימים כמה שנים לרוב יש ערימות של פלאש, מכל מיני מקורות, ותהליך ההחלפה שלו עשוי להיות מבזבז הזמן העיקרי. זו גם הזדמנות טובה להסיר דפים מיותרים מהאתר (כמובן עם רידיירקטים מסודרים והכל).
שני תופינים לסיום:
בשביל ליצור קוד רספונסיבי לסרטונים, תמונות מפות ועוד, נסו את השירות הגאוני Embed Responsively (במקרים מסוימים עלול לא לעבוד עם וורדפרס).
אם יש לכם גלריות פליקר, פיקאסה או פייסבוק שאתם רוצים ליצור מחדש כ-iframe רספונסיבי, נסו את SlideMyPics המצוין.
עוד באותו נושא:
למה אתם חייבים להתאים את האתר שלכם למובייל, פוסט משותף עם רויטל סלומון.
אההה… לא נכון.
חולל גם חולל
לא פר אתר, פר עמוד
גדולים נפלו, קטנים עלו, מותאמים נהנו, מתאימים נחרדו, השמיים לא נפלו, הדירוגים למי שלא עשה מה שהיה אמור לעשות כן*, מי שהיה מוכן זוכה לעדנה על רקע מקומות שהתפנו, הים ים והאו"ם שמום.
מה?? מי??? לא… בטח סתם דופליקטוריט… או אולי כן?? רגע, נבדוק ב IP… ארהב…מממ…אמרה שהיא נוסעת אז אולי… בעצם מה זה משנה…אולי זה אות? טוב די…אשים פעמי לחומוס.
* איך הולך צב? לאאאאאאאט, לאט.
מה לא היה מובן בזה: "רוב האתרים לא הרגישו את השפעות העדכון, אבל זה לא אומר שהן לא שם. למעשה, מי שבאמת מקשיב למה שגוגל אומרת, אמור היה לדעת שרמת התמיכה ב-Mobile כבר מזמן משפיעה על דירוגי האתר שלו"