האם דפי תגיות עוזרים ל-SEO? האם הם מפריעים לו? יש כל מיני דעות בעניין הזה, אבל הנתונים שאני מכיר מראים שהתועלת בדפי התגיות היא לרוב קטנה, ומצד שני גם טמון בהם פוטנציאל נזק. למעשה, מסתבר שכבר בשנת 2010 גוגל העבירה לנו רמזים עבים לכך שהם לא אוהבים את הדפים האלה. פשוט סרבנו להבין.
דפי תגיות (tag pages או tag archives) נחשבו בעבר לדפים שגוגל אוהב, וגם היום תמצאו אותם בכמעט כל אתר, במיוחד כאלה שמבוססים על וורדפרס.
על פניו, התגיות (לא לבלבל עם Meta tags) נראות כתוספת מועילה. הן מוסיפות מימד למיון וסיווג של תוכן האתר (טקסונומיה); מאפשרות למנוע החיפוש ולגולש להבין טוב יותר את ההקשר של פריט תוכן; ומספקות ערוץ נוסף לניווט בתוך האתר, שמאפשר תנועה מכל דף לדפים שקשורים אליו נושאית, מכיוונים שונים. יתרון נוסף, פחות מוכר של דפי התגיות (בדומה לדפי תוצאות חיפוש) הוא שהם מגיעים לערכי bounce נמוכים משמעותית.
הייתה תקופה, בעבר הרחוק, שבה דפי תגיות לעיתים קרובות גם נהנו ממיקומים טובים עבור ביטויים מדויקים, ולעיתים אף הביאו יותר תנועה מדפי תוכן "רגילים". כבר הרבה זמן שזה לא המצב, ובמאמרים שעוסקים בשימוש נכון בדפי תגיות לצרכי SEO (כמו במאמר הזה ב-SEJ), הדגש הוא לא על תועלת ישירה במונחי מיקומים ותנועה, אלא בעיקר על תועלות עקיפות ברמת חווית המשתמש (עוד דוגמא כאן).
השימוש הנכון בדפי תגיות – ולמה להימנע ממנו
הבעיה היסודית עם דפי תגיות (בדומה לדפי תוצאות חיפוש) היא שאין בהם בעצם שום תוכן מקורי. הם בנויים מקישורים לדפי תוכן וציטוטים קצרים מתוכם, כלומר מטבעם הם דפי תוכן רזה (thin content), שגוגל סובלת פחות ופחות ככל שעובר הזמן. לכן גם ה-best practices המקובלים (והצפויים) של מי שכן בעדן, הם להשתמש בתגיות בצמצום, להקפיד שדפי התגיות לא יהיו דומים מדי אלה לאלה, ולנסות להוסיף להם מרכיבי תוכן ייחודיים (כמו פיסקה או שתיים של טקסט בראש הדף, שנותנות תיאור כללי של תוכן הדף).
אפשרות אחרת: לוותר על אינדוקס של דפי התגיות. להוסיף להם תגיות noindex, להוציא אותם מה-XML Sitemaps ולהשאיר אותם אך ורק לשימוש הגולשים. אחרי שבדקתי הרבה מקרים ועשיתי לא מעט ניסויים, אני יכול לומר שהגישה הזו בדרך-כלל חוסכת זמן וגורמת אובדן שולי מאד של תנועה, אם בכלל.
הרבה אנשי מקצוע שבדקו את הנושא ביסודיות הגיעו למסקנות דומות והמליצו על Noindex. הראשון בו אני נתקלתי היה דן שור בפוסט הזה מאוגוסט 2012. להבדיל, בגירסה המעודכנת (12/2017) של מדריך ה-SEO שלו אומר ג'וסט דה וולק, המפתח של Yoast (תוסף ה-SEO הכי פופולרי לוורדפרס) את הדברים הבאים על הוספת noindex לדפי תגיות (ההדגשה שלי):
"On smaller sites it might make sense to noindex either the category or the tag structure, but in our experience noindexing those on yoast.com does little to no change at all".
אם אכן, כמו שדה וולק אומר, אינדוקס או אי-אינדוקס של דפי תגיות לא מעלה ולא מוריד, אז בשביל מה בעצם לבזבז עליהם זמן? מעבר לזה, אם האינדוקס redundant, אז למה לבזבז עליו את זמנו של גוגל?
התרומה האמיתית של דפי התגיות
בואו נראה דוגמא מהעולם האמיתי. בשני הגרפים שלפניכם אפשר לראות את התנועה לאתר ותיק הפועל מאז 2007, כפי שתועדה בגוגל אנליטיקס. בגרף הראשון מוצגת התנועה האורגנית הכוללת. בדף השני התנועה האורגנית לדפי התגיות בלבד. היחס בין מספר דפי התגיות למספר דפי התוכן הוא 1:3 לטובת האחרונים. השימוש בתגיות היה שמרני: לא יותר מ-3-4 לכל דף תוכן, עם מאמץ ניכר למנוע כפילויות ותגיות מיותמות (שמקשרות רק לדף תוכן אחד).
כמו שאפשר לראות, התנועה לדפי התגיות הגיעה לשיא ב-2010 ומאז נמצאת בירידה ו/או בסטגנציה. זה בניגוד לתנועה הכוללת שעלתה בעקביות כמעט לכל אורך התקופה.
גם בשיאה, התנועה לדפי התגיות תרמה תרומה צנועה בסך הכל של כ-7% מסך התנועה האורגנית לאתר (למרות שמדובר בכ-25% מהדפים). לקראת סוף התקופה, היה מדובר כבר על כ-1% מסך התנועה בלבד.
זהו רק אתר אחד, אבל זו דוגמא די מייצגת – בדקתי הרבה אתרים בחיפוש אחר דוגמאות סותרות, וגם באלו שמצאתי לא היו דרמות גדולות. עם הזמן אני גם נתקל ביותר ויותר מקרים בהם דפי תגיות פשוט לא מתאנדקסים, כולל בזמן האחרון ממש, כשכבר אפשר לראות אותם מככבים ברשימות ה"Excluded" בדו"ח Index Coverage בגירסת הבטא החדשה של Google Search Console.
מה גוגל אומרים על דפי תגיות
הסרטונים של מאט כץ בערוץ Google Webmasters ביוטיוב היו ונשארו מקור טוב לרמזים עבים מצד גוגל, לגבי הדברים שכדאי או לא כדאי להשקיע בהם. חלק מהם התיישנו, אבל רובם הציגו תפיסות ומגמות שרק התחזקו במשך השנים.
ב-2010, כץ נדרש בסרטוניו לנושא הקטגוריות והתגיות יותר מפעם אחת. בסרטון שלפניכם, הוא מעיד על עצמו שהוא משתמש בבלוג שלו "בקטגוריות אך לא בתגיות" (זה עדיין המצב בבלוג שלו עד היום. הקטגוריות מתויגות אצלו ב-noindex). כדאי לצפות ולשמוע את כל ההסבר, אבל החלק החשוב הוא זה שמתחיל בדקה 1:30. משפט המפתח (ביחס לתגיות) הוא "I wouldn't waste a lot of time on doing it", ניסוח דיפלומטי ל"חבל על הזמן שלכם" . כדאי גם לשים לב להבעת הפנים שלו בשעה שהוא אומר את זה.
כץ מסביר בסרטון שגוגל לא זקוק לתגיות כדי להבין במה התוכן עוסק, ושהתועלת העיקרית או היחידה שלהן היא עבור המשתמשים הלא רבים שאוהבים להשתמש בהן לניווט. למעשה, כשהוא מספק תיאור קצר לאופן שבו גוגל (או מאט כץ) תופס תגיות, הוא בעצם מתאר אותן כ-more of the same, תוכן שחוזר על עצמו. כלומר כתוכן כפול.
בסרטון נוסף, מאוגוסט 2010, כץ עונה לשאלה האם ענן תגיות (tag cloud) עושה טוב או רע ל-SEO. הוא מסויג ובעצם ממליץ לוותר עליהם. מצד אחד, מדובר על ענני תגיות, וחלק גדול מהתשובה מוקדש ללינקים ו-PR Flow. אבל נראה לי די ברור שמה שכץ אומר על ענני תגיות בעצם רלוונטי לתגיות באופן כללי. זה בהחלט מסביר כמה דברים.
אחד הנימוקים של מאט כץ נגד שימוש בענני תגיות, הוא שהקישורים אליהם ידללו את ה-PR של המאמרים/פוסטים (לצורך העניין אלו יכולים להיות גם דפי מוצרים). בעצם הוא נותן מה שנראה כעצת PR Sculpting קלאסית: ותרו על לינקים מיותרים ורכזו את הכוח במה שבאמת חשוב.
זה מקום טוב להזכיר ש-PR במובנו המקורי הצר, כמדד לכוח שדף מסוים מקבל מלינקים על בסיס אלגוריתם PageRank ההיסטורי, כבר מזמן לא רלוונטי. גוגל החלה להרוג אותו רשמית באמצע 2011 ובאופן פחות רשמי כבר הרבה קודם. גם כשכץ צילם את הסרטון על ענני התגיות כמה חודשים קודם, יש להניח שהתכוון ל"PR" במובן רחב יותר (והוא המשיך להשתמש במונח PR Flow גם בסרטונים הרבה יותר מאוחרים).
הגישה לפיה דפים מיותרים וקישורים (פנימיים) מיותרים גורמים לדילול ופיזור כוח, ולכן מחלישים את הדפים החשובים יותר, מעולם לא נעלמה. למעשה, רק נעשתה רלוונטית יותר מאז הצגת אלגוריתם פנדה (2011) ואילך. היו כבר ברור שאוי לרשע ואוי לשכנו – דפים לא איכותיים מזיקים גם למיקומים של הדפים היותר איכותיים. ואיך שלא מסתכלים על זה, דפי תגיות תמיד יהיו יותר קרובים ל-thin content מאשר לתוכן איכותי.
לכן, ברוב מכריע של המקרים ההמלצה שלי תהיה להוסיף להם noindex. לא לוותר על התגיות לגמרי, אבל גם לא לבזבז עליהן יותר מדי זמן ולא להציק איתן לגוגל.